VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

DELAD MAGE

 

Godmorgon!

Vi hade en jättefin dag igår hos Ashi och kompani. Riktigt skön söndag, men nu är det äntligen måndag. Det är en lyx att få längta efter måndag och trivas på sitt arbete. Samtidigt längtar jag även efter nattvakten såklart, efter tre nätter är en natts sömn magiskt!

Det här inlägget blir lite spretigt. Men jag har lagt tanken på mina magmuskler som är trasiga / delade på is till 2019. Tänkt att det ska tas tag i då. Nu är vi här! Okunskapen kring detta är stor, många tror att jag kan träna ihop muskler som slitits itu. Min magdelning har dessutom ökat och jag känner hur trött rygg och nacke blir av att bålen inte används. Så jag vill sy ihop musklerna.

Jag får in en hel hand på bredden i magen och hamnar inne hos mina organ, mysigt va? 

Det är INTE kosmetiskt som läkarna tror, jag är en expert på att välja kläder efter min slappa lilla mage som inte kan lyftas in. 

Härinne ligger problemet. Som gör att jag med magdelningen på om jag minns rätt 6,5 cm sliter efter en hel arbetsdag framför datorn. Eller känner magen bukta ut när jag tränar. AJ!

Norsk sjukvård menar det spricker upp igen(förstås pga att de nästan aldrig genomfört operationen), men privat sjukvård menar det är rätt behandling för mig. Att sy ihop musklerna och låta de rehabilitera sig och byggas upp sakta och säkert känns som 100% rätt val. Jag vet vi är många som har ont pga att vi gått gravida eller fött barn, så ska det inte vara. Jag undrar verkligen om det varit samma prioriteringar om det gällde män i sjukvården? Det känns som vi kvinnor ska tycka det är okej och normalt att skadas och sen ha ont / problem livet ut efter graviditeter. Men det tycker inte jag.

Så, nu är det sagt.

Läs gärna denna nya forskningen om att forskarna säger att de tagit fel på hur man ska ”träna ihop magen igen”.  Kanske sjukhuset borde läsa den och faktiskt hjälpa oss kvinnor i Norge som behöver denna operationen?


Kommentarer


 1. Lisa 21 januari, 2019 on 10:26 Svara

  Samma sak för min del, fick delade magmuskler efter mitt tredje barn, har enligt en certifierad mammamage-coach en delning på minst 3 cm vid naveln. har problem med knä, rygg och nacke som jag tror hänger ihop med detta. Tränar OCR (hinderbanelöpning) och det är otroligt frustrerade när man inte har bålstyrkan till hjälp. Har testat mammamage-övningar hemma men det hjälper inte. Har inte kontaktat läkare ännu då jag inte vet om jag orkar kriga för det, vet att detta är inget läkare har någon kunskap om och inte heller prioriterar. Vill man ha hjälp får man ut med pengarna själv….. Viktigt ämne som vi skulle behöva hjälpas åt att lyfta. Följ diastasupproret på Instagram.

  • prinsessansdagbok 21 januari, 2019 on 11:22 Svara

   Helt tragiskt! Tyvärr gör de sällan något genom landstinget men prova om du orkar, eller gå privat. Kramar

 2. Lisa 21 januari, 2019 on 11:00 Svara

  Men ja! Det är ju helt galet som du säger, att vi inte ska få lagas, för så ”blir det av grav”. Ska vi då heller inte operera andra tillstånd som uppkommit pga ”eget val”! Men kanske håller det sakta på att ändras, hoppas. Bra kämpat!

  • prinsessansdagbok 21 januari, 2019 on 11:21 Svara

   Eller hur? HOPPAS! Stor kram

  • Sture Andersson 25 januari, 2019 on 22:27 Svara

   Så graviditet är inte av eget val? 😳

 3. Angelica 21 januari, 2019 on 11:12 Svara

  Hej Josefine,

  Jag har precis genomgått en bukoperation på grund av att jag hade en delning på 5 cm. Kvalitén i min vardag var på minuskontot. Kunde inte utföra visa aktiveteter på grund av smärta eller att få äta sig riktigt mätt utan att tarmarna syndes m.m. plus smärta.

  Jag sökte mig till Landstinget som såg min digagnos men jag fick till svar att det inte fanns något avtal för oss kvinnor som har fått denna skada efter att fött barn. Utan jag fick vända mig till en privat klinik.

  Frustrationen efter att fått det svaret kastat i ansiktet från vården som ska finnas där för oss alla, då vi ber om hjälp att få en fungerande kropp igen är sorgligt, hemskt och en stor besvikelse!

  Hela kvinnans Klinik i Stockholm tog emot mig med öppna armar och jag är så tacksam och glad över deras hjälp med min diastas. Dock så fick jag bekosta operationen.

  Kram!

  • prinsessansdagbok 21 januari, 2019 on 11:14 Svara

   Alltså FY FAN förlåt mitt språk, känner PRECIS likadant! Det är så jävla illa, ja nu svär jag.

   Tack för att du berättar. STOR KRAM <3

 4. Viola 21 januari, 2019 on 12:01 Svara

  Jag vet! Jag har både delning men även navelbråck. Har vid tillfällen ont i bråcket. Men enligt en manlig läkare så ”överlever jag fast det ser fult ut” själv sitter han där med en vanlig frisk navel. För de första så gör de ont. Och sen även är de fult. Och för de tredje så SKA det inte vara så! Jag tror inte han själv hade gått med på något av de tre. O verkligen inte alla tre.. Jag tror aldrig det hade sett samma ut om det gällde män. Samma som preventivmedel.. Varför finns det massor för kvinnor men typ en sak för män!? Borde ju va mycket lättare att döda spermier än att trixa med ägglossningar o cyklar.

  • prinsessansdagbok 21 januari, 2019 on 12:11 Svara

   Fick du bråck av graviditet? Såklart ska det årgärdas.

   • Viola 21 januari, 2019 on 14:42 Svara

    Japp. Blev värre o värre efter varje barn. Och på sista fick jag trycka in de när jag var höggravid och då sa de att de måste fixas sen. Men nu måste man typ bråka sig fram för de.. Orka lixom.

    • prinsessansdagbok 21 januari, 2019 on 14:47 Svara

     Gör det! Jag fick mitt fixat då det var ont. HOPPAS du med får hjälp.

 5. Hannah 21 januari, 2019 on 12:24 Svara

  Åh det här är min hjärtefråga! Jag har slitit mitt hår för att få hjälp inom sjukvården. Till slut gav jag upp och betalade dyrt för en OP privat…6 cm delning och två bråck lagades och jag är en helt annan människa. OP är det BÄSTA jag gjort!!

  • prinsessansdagbok 21 januari, 2019 on 12:31 Svara

   Tack för att du delar. Illa att det ska vara så. Hur länge behövde du vara borta från jobbet? Jag önskar att fixa detta innan påsk och slippa vara så mkt borta… Har inte ett tungt arbete så vill gärna jobba ASAP!

   • Hannah 24 januari, 2019 on 17:16 Svara

    Jag var sjukskriven 4v. Gjorde op under min föräldraledighet men hade inte kunnat jobba. Det var en tuff tid. Hade full service av svärmor och mannen som tog hand om barn, hem, matlagning etc.

 6. Anna 21 januari, 2019 on 13:05 Svara

  VI SKA TILLSAMMANS se till att det inte ska behöva se ut så här i framtiden för oss kvinnor! Men då MÅSTE vi kvinnor börja hålla ihop och hålla varandra om ryggen på ett sätt vi inte tidigare gjort. Vi ska göra det för kommande generation, våra döttrar ❤ Vi ska höja våra röster! 💪 Tack för att du delar med dig Josefine, det är ett steg på vägen!

 7. Erikat 21 januari, 2019 on 13:41 Svara

  Sjukvården är väl skeptisk att de ska bekosta en sådan operation . Hur ska man prioritera tycker du ?Svårt. Är trebarrnsmamma och jobbar inom sjukvården . Ser mycket elände … Resurser läggs inte på bukplastikoperationer om det inte är livshotande… betyder inte att dina problem med dina magmuskler är att ignorera…

  • prinsessansdagbok 21 januari, 2019 on 13:45 Svara

   Kan förstå det. Men är alla andra op livshotande? Knän pga övervikt osv?

   • Erikat 21 januari, 2019 on 13:52 Svara

    Jag förstår dig helt…. varför ska sjukvården bekosta en fetma op. Man kan tycka att de människor ska ta hand om sin matkomsuntion själva… man väljer själv vad man stoppa i sig. … jag valde själv att få 3 barn med alla konsekvenser för kroppen. Vill inte på något sätt förminska dina eller andras problem . Kan bara tänka mig att fetma relaterade op prioritiras p.g.a större dödlighetrisk… vet inte om jag kan förmedla hur jag tänker… mycket etiik frågor … lite pengar och resurser för sjukvård… jobbigt

    • prinsessansdagbok 21 januari, 2019 on 13:58 Svara

     Jag tror faktiskt att det pratats om att samhället önskar att kvinnor föder barn och gärna fler? Där har vi skillnaden, vi skapar människor i oss. Jag tycker det borde vara en rättighet att slippa ha ont efteråt om det KAN åtgärdas. Trasiga muskler är inte bra inför framtida komplikationer som också kommer kosta pengar…

 8. Erikat 21 januari, 2019 on 14:26 Svara

  Ja vi tycker olika och det prioriteras olika … alla vi tycker att våra egna problem ska vara priorterade.. som sagt jag förminskar inte dina tankar om ämnet… du borde kanske har lite förståelse för mina och andras som tycker olika

  • prinsessansdagbok 21 januari, 2019 on 14:27 Svara

   Det har jag absolut :) Men mammamagen är min hjärtefråga. Jag behöver denna operationen så jag antar jag måste ordna den själv för egna pengar.

   • Hannah 24 januari, 2019 on 17:21 Svara

    Hade en man fått en muskelskada i samband med idrottsutövande så hade han fått beviljad op. Han hade säkerligen inte fått till svar ”har du valt att spela fotboll får du räkna med vissa skador. Du kanske kan meditera istället?”.

    • prinsessansdagbok 24 januari, 2019 on 22:10 Svara

     Eller hur hahaha!? Jag har 6,5 centimeter av min mage öppen. Det ÄR musklerna som är trasiga från bröstbenet och ned.

 9. Elina 21 januari, 2019 on 21:29 Svara

  Förstår helt hur du menar! Jag trodde jag hade fått bråck efter fjärde barnet, men tydligen ”bara” magmuskeldelning på några centimeter och ett väldigt tunt senstråck däremellan. Får se om det håller nu vid femte graviditeten 😬Jag hoppas också att delningen inte förvärras så mycket. Operation är ju inget man önskar om man inte tror att fördelarna väger upp nackdelarna. Så det här är absolut en feministisk fråga tycker jag. Ett hälsotillstånd som är så dåligt att man ber om en mycket smärtsam operation. Men oftast nekas för att det inte anses vara så illa ställt. Subjektivitet grundat i fördomar om att kvinnor ska bita ihop och inte klaga så mycket över barnafödande och dess följder, när det borde råda mer logiskt tänkande kring det hela istället.

  • prinsessansdagbok 21 januari, 2019 on 21:35 Svara

   Enig!!! Så coolt med fem barn – lucky you!!! Kramar

 10. Sophir 21 januari, 2019 on 22:12 Svara

  Vet precis hur du känner det. Jag har levt med min magmuskeldelning i många många år och den blev värre efter varje graviditet, har 4 barn mellan 8-19 år. När min minsta var nästan 7 år, kände jag att eftersom träning inte hjälpt och jag undvek viss mat och använde bara typ 20% av kläderna i min garderob, badade aldrig med barnen, så kände jag att jag ville göra detta för mitt mående, då jag hade stora problem med mina tarmar och smärta i ryggen också att göra en op.
  För mig var detta aldrig en skönhetsoperation. Kontaktade en privat klinik och fick en underbar och förstående läkare som gjorde ett fantastiskt jobb.
  Jag är så nöjd och mår så mkt bättre.
  Det bästa investeringen jag gett mig själv.
  Säkert många kvinnor som lider av detta och hört att en del fått hjälp av landstinget men att kunskapen inte funnits där och att resultatet inte blivit så bra. Vi måste våga prata om det och stå på oss.
  Min familj och vänner vet hur mkt detta betydde för mig och är så glada för min skull.
  Jag hade en stor delning på minst 6 cm och dem tog även bort 500 g skinn och jag fick en ny navell.
  Läkaren trodde jag hade navelbråck också och skulle fixa det under min op. Efteråt fick jag veta att det inte var ett bråck utan min delning var såååå stor.
  Lycka till fina Du❤️

 11. Therese 24 januari, 2019 on 15:03 Svara

  Jag vill komma med en liten korrigering/pekpinne.

  Det är inte musklerna som brustit i en magmuskeldelning, det är (i 99% av fallen) bindväven som håller ihop musklerna, som töjts ut. Man har olika förutsättningar när det kommer till läkning. En del har väldigt elastisk bindväv och musklerna går samman igen, medan andra har en stelare variant och delningen finns kvar efter förlossningen.
  Det var nr 1.

  Nr 2.
  Testa RÄTT träningsform innan ni överväger en dyr operation. Rätt träningsform kan dra ihop väldigt mycket av en delning. Rätt träningsform är INTE BodyPump/Zumba/löpning/sit ups/plankan mm.
  Rätt träningsform är långsam coreträning. Träning där du hinner aktivera rätt muskler. De muskler man vill aktivera för att få ihop magen är de inre musklerna, de som håller hela tarmpaketet på plats bla. Alltså inte ”magrutorna”.
  Jag har jobbat som pilatesinstruktör sedan 2004 och har hjälpt otaliga nyblivna och gamla mammor att bli av med sin magmuskeldelning.
  Jag har även träffat många som gjort en operation för att få ihop musklerna och flertalet säger att de fått problem med smärta när de tränar. Detta iom att man får en ärrbildning som är oelastisk och inte kan ge efter vid påfrestning.

  Så tänk till en 7e gång innan ni överväger operation. Det mesta (ok, inte bråck) går att åtgärda med rätt träning, men det tar så klart tid. Lägg operationspengarna på en erfaren PT istället. Själv förespråkar jag kvinnliga pt’s som fött egna barn för att få större förståelse för de problem man kan få efter en graviditet.

  Lycka till!
  2barnsmamma och pilatesinstruktör

  • prinsessansdagbok 24 januari, 2019 on 15:09 Svara

   Gäller detta även 6,5 cm.

   • Therese 24 januari, 2019 on 22:57 Svara

    Ja, detta gäller även en stor delning av musklerna.

  • prinsessansdagbok 24 januari, 2019 on 22:11 Svara

   Alltså att anta att jag provat Bodypump och Zumba med denna magdelning är nästan ett hån, även om jag hoppas och tror du inte menade så. Jag har självklart både läst på, bett om hjälp och tränat rätt övningar.

   • Therese 24 januari, 2019 on 23:23 Svara

    Min kommentar var menad rent allmänt och absolut inget påhopp!
    Jag har aldrig läst din blogg förut, så jag har ingen aning om vad du har gjort för att få ordning på magen.
    Jag skrev det jag skrev för att det är sorgligt många som tränar ”snabba pass” och inte kan förstå varför de inte kommer till den form de strävar efter.
    Eftersom din blogg var länkad i ett mail jag fick idag antar jag att du har en del läsare. Därför skrev jag min kommentar, för att nå alla dessa som tror att allt går att fixa med lite nål och tråd.
    Det råder en enorm okunskap när det kommer till kroppen efter graviditet och det mesta av informationen som tjejer tar in kommer från bloggar och tvivelaktiga artiklar. Det tycker jag är synd, för de flesta skulle kunna bespara sig utgiften, smärtan, ärr och eventuella problem efter en operation om de bara hade fått rätt info.
    De flesta som skriver om problemen är ju extremfallen och min erfarenhet säger mig att med rätt träning kommer man väldigt långt.
    Sen är det tyvärr så att 99,9% av alla som fött barn kommer aldrig få tillbaka samma mått man hade före graviditeten. Det beror dels på hormonerna och den fysiska påfrestning en graviditet och mamma liv innebär, men också att skelettet formas om och det faktum att vi blir äldre för varje dag. Förutsättningarna förändras hela tiden.

    Det var inte meningen att klampa in och såra någon. Jag ville bara tala om att det finns hopp för en tightare mage om man bara hittar en tränare som har kunskap i ämnet.
    All träning passar inte alla rent fysiskt och det är vår uppgift som instruktörer att se i tid om en övning skadar mer än vad den gör nytta.
    Det finns en uppsjö av mammamage-program som i teorin är riktigt bra, men har du inte full kunskap om var det ska kännas/spänna kan det bli riktigt fel. Ingen som inte har all kunskap om hur musklerna samverkar borde få träna på egen hand. Tyvärr gör många det, speciellt mammor som har svårt att ta sig råd och tid att gå till en bra pt, och då får de inte rätt resultat.

    • prinsessansdagbok 25 januari, 2019 on 08:13 Svara

     Det är helt okej, alla kommentarer som är sakliga är välkomna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna