VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

HAR MAN EN FAST LÄKARE I SVERIGE?

Smått skeptisk till ösregn i eftermiddag… E och jag skrev på papper för salg av radhuset idag så nu väntar ”bara” lite flyttslit…

Två ting jag funderar på just nu är om man i Sverige inte har en ”egen” läkare? Alltså en på norska så kallad fastlege? Vi har en helt fantastisk som följt E och hans familj sen de var små. Det betyder så mycket med den personliga kontakten. Att hen bryr sig om oss alla och vet hur familjen är uppbyggd osv.

Sen har jag glömt den andra funderingen och det säger en del om mitt huvud ikväll. Eskil var sådär låg att jag trodde han skulle försvinna och vi har haft poddbyte och sensorbyte på båda killarna och det känns i hjärtat. Samtidigt finns inget alternativ.

Kanske jag skulle skriva om skolbyte? Ellas lärare skickade ett fantastiskt mail och jag kommer gråta så mycket. Gråter redan nu över att hon mister denna lärare. Men därför är ett besök på nya skolan i nya klassen inbokat till nästa vecka. För att vi ska få en god känsla och se hur bra hon kommer få det. För det vet jag hon får. Vi ska bara komma dit och vägen dit innebär ju avsked och tårar hur jag än gör.

Nä jag avslutar och säger godnatt. Kram!


Annons

Kommentarer


 1. Fia 12 oktober, 2017 on 06:27 Svara

  Det var tal om att man skulle få en egen läkare men hos oss har det inte fungerat. Det är stafettläkare som stannar Max ett halvår och vi har under de senaste fem åren aldrig haft samma läkare två gånger. Det innebär att man måste börja om från början varje gång. Dessutom fungerar inte vårdcentralen utan bokade tider ställs in pga läkarbrist. Uppföljningar glöms bort och lyckas du du boka en tid kan du ändå få vänta upp till en timme innan du får träffa läkaren. Tyvärr vill de inte att man bokar tider. Vi har flera gånger blivit hänvisade till internet- doktorer och öppna mottagningar där man sitter i ett väntrum fullt av andra sjuka och väntar i upp till två timmar på att få träffa en sjuksköterska som sedan kan boka in dig på en läkartid. Resultatet av detta blir att man åker till akuten på närmaste sjukhus istället och så blir de överbelastade där
  Det låter bra det du beskriver om sjukvården i Norge!

 2. Lena 12 oktober, 2017 on 08:00 Svara

  Tanken med husläkarreformen var att man skulle ha en fast läkare hela tiden (ja så gott det går, pensionsavgångar och att både personal och patienter såklart kan byta både arbetsplats och bostad). Tyvärr har det inte fungerat. Men nu har det kommit ett nytt förslag som alla politiska färger ställt sig bakom. Det innebär i praktiken att 2030 skall vården utgå från primärvården (alltså vårdcentralerna/hälsocentralerna) och kompetensen i allt som inte kräver inneliggande sjukhusvård skall ligga på primärvården och inte på sjukhusen. Jag arbetar i primärvården och är försiktigt positiv till förslaget hittills. Men det kommer krävas väldigt mycket. Idag har många patienter åsikten att vårdcentralen går man till för att få remiss till sjukhuset, vilket är tråkigt med tanke på kompetensen många av oss inom primärvården besitter. Så där måste grundinställningen vändas. Sedan är det klart att vi måste göra om bemanningen så att det inte bara arbetar allmänspecialister på VC, utan även ortopeder, gynekologer, barnläkare, neurologer, etc etc för att det skall fungera. Blir ett väldigt arbete, men om det går som vi vill kommer det bli super 👍🏻😊

 3. Isa 12 oktober, 2017 on 09:23 Svara

  Vi har haft samma ”husläkare” på vårdcentralen i ca 15 år (bor i Söderort i Stockholm) Hon är toppen och har koll på familjen, hur barnen mår, hur vår situation ser ut etc. Aldrig problem med att få tider och jag bävar för den dagen hon får i pension. Det verkar vara väldigt olika hur det fungerar men jag hoppas att alla inom en snar framtid ska kunna ha sin egen läkare. Det är verkligen en trygghet och väldigt skönt att inte behöva dra ”sitt livs historia” varje gång man säker hjälp.

 4. Karolina 12 oktober, 2017 on 13:41 Svara

  Jo då, i Sverige har man husläkare.

  • Jessica 12 oktober, 2017 on 20:50 Svara

   Nja, det är en sanning med modifikation. I vissa landsting/regioner finns husläkare, men i t.ex. Region Örebro län får vi i första hand kontakta vårdcentral för tid hos distriktssköterska eller distriktsläkare. Hos vissa vårdcentraler är den processen smidigare än hos andra.

 5. Sandra 12 oktober, 2017 on 20:13 Svara

  Vi har heller aldrig fått träffa samma läkare till våra barn. Nya varje gång och svårt med tider tyvärr. Därav har vi flera gånger besökt sjukhus och akut med problem som eg vårdcentral borde hjälpa till med.

 6. Sofie 13 oktober, 2017 on 19:18 Svara

  Nej ingen speciell läkare på vårdcentralen .. Det är olika varje gång, inte ens alltid man får träffa en läkare utan istället en sköterska … Mycket inhyrd korttidspersonal på vår vårdcentral tyvärr.. När jag växte upp hade hela familjen samma läkare varje gång. Min man har dock alltid samma diabetesläkare som han träffar men det är klart en annan sak.

 7. Ulrica 15 oktober, 2017 on 22:02 Svara

  På vårdcentralen kan det hända att man träffar olika läkare. Min son har en ovanlig muskelsjukdom, så när vi går till barnkliniken 2ggr per år är det till samma läkare. Vi träffar en barnortoped och en barnneurolog. Detta gäller tills han fyller 18, jag antar att vi sedan slussas vidare till vuxensidan.
  I år är det första gången vi får en annan barnkardiolog, som vi inte har träffat innan. Fast det spelar egentligen ingen roll, just till kardiologen går vi vart 3:e år 😉 och så ska vi träffa en sjuksköterska vart annat år. Det har funkat si sådär. Det är 5 år sedan vi träffade hjärtläkaren och 2-3 år sedan vi träffade en sjuksköterska. Galet långa väntetider enligt sekreteraren när jag ringde och frågade….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna