VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

SÖNDAG & TECKEN PÅ DIABETES1

Godmorgon

Söndag eller hur? Jag blir i en bubbla här på sjukhuset. Nätterna är knappt nätter. De kommer in och sticker i hans små fötter och händer ofta. Hans säng intill min. För varje stick och gråt kryper han mer intill mig. Vi sov i min säng inatt.

Vi hoppas kunna åka hem några timmar idag. Skolstart imorgon. Sol utanför. Jag måste få krama de andra barnen och se att de är okej. Mina fantastiska små hjältar. 

Man sover inte precis gott i sjukhussängar så idag sa ryggen att jag behövde kliva upp tidigt. Skönt att dricka en kopp kaffe i ro och se lite på Power innan läkarronden. När Eskil är vaken är det konstant uppmärksamhet till honom förstås. Många har ställt frågor här och där.  Jag svarar på några här:Hur vanligt är det att syskon drabbas?

Vår läkare säger väldigt ovanligt. Hon följer en annan familj med två syskon som drabbats. Vår läkare är en mycket duktig forskare, hon heter Torild Skrivarhaug. 

Men jag tror syskon har 5-10% större risk än andra att drabbas. Jag hittar inte källan men jag tror det är 30% av Norges befolkning som är helt beskyddade mot att få diabetes1. Resten kan bära på gener som kan slå ut. Jag läste om detta häromdagen.

Än så länge vet man inte varför sjukdomen slår ut. Forskarna forskar på virus som orsak att kroppen attackerar sig själv och förstör den livsviktiga produktionen av insulin. Eskil var förkyld när det slog ut. Elian hade öroninfektion bara någon vecka innan vi upptäckte hans diabetes1. Så jag tror absolut på den tesen.
Det forskas också på komjölk och barnens viktuppgång som små. Där stämmer det inte in på våra barn då den ena pojken ammades länge och den andra kortare. Den som ammades var väldigt tjock och rund medans den med ersättning inte alls var det. Men det måste ju sättas i ett större sammanhang man kan inte dra slutsatser ifrån sina två egna barn. Det forskas också på om vår tids renlighet påverkar. 
Varför känns på ett vis oviktigt just nu men det är viktigt för framtiden.


Tecken man alltid ska ta på allvar är om du eller ditt barn:

Börjar dricka mer vatten, ofta extrema mängder.

Kissar oftare och även nattetid.
Är grinigt i humöret, lättretligt.

Ber om socker såsom godis glass choklad. Kanske barnet har mindre vanlig matlust eller bara ändrad matlust. Eskil gjorde det sista dagarna då han inte fick i sig någon näring stackars. Jag började då ana i bakhuvudet men förträngde.

Går ned i vikt. 
Huvudvärk eller ont i magen.
Vid misstanke ring ALLTID vårdcentralen och be om en tid direkt för blodsockerkontroll. Har ett barn diabetes1 och symptom är det frågan om liv eller död på kort tid. Alla barn är olika. Men obehandlad diabetes1 leder till döden. Är barnet påverkat, slött, luktar starkt i munnen / kisset och svårt att väcka ring alltid 112 i Sverige / 113 i Norge.


Annons

Kommentarer


 1. Magda 20 augusti, 2017 on 08:21 Svara

  Duktiga Eskil som kämpar på med alla dessa stick. ❤️ Usch blir så ledsen av att läsa. Ingen ska behöva ha det såhär. Tack för att du skriver och berättar för oss. Ett sånt viktigt ämne och så många som inte vet hur allvarligt det är.

  Håller tummar och tår att ni får komma hem ett par timmar och mysa med de andra i familjen.

  Kram ❤️

 2. Anna 20 augusti, 2017 on 08:22 Svara

  Din familj är hjältar. Och också du är en hjälte Josefine, helt ärligt vilken fantastisk mamma du är. Tänker på er! Kram 💕

 3. Caroline 20 augusti, 2017 on 09:08 Svara

  Hej Jossan! Carro (Hessel) här din gamla barndomsvän!Följer er lite sporadiskt och har lyssnat på din podd! Ni är en sådan fin och kärleksfull familj💗 Tycker det är så tråkigt att läsa om lillebror och att ni som redan kämpar ska behöva kämpa ännu mer! Men med din positiva och härliga attityd klara ni allt tillsammans! Fast ibland kan jag inte låta bli att tycka att livet är rätt orättvist. Har tänkt på er i flera dagar…Stor kram till dig och familjen!

 4. Michaela 20 augusti, 2017 on 09:11 Svara

  Hej!

  Mitt hjärta brister och gråter när jag hör hur ni har det.

  Jag hade ett barn på min förskola som fick diabetes 1, när hon va 2,5år gammal hennes syster, nu 14år, fick även det när hon va 1år gammal.. Jag har ju hara stått bredvid och ”tittat på” (förutom tagit hand om barnet på förskolan) och sett hur tufft hela familjen har det. Att se föräldrarna ha stora svarta ringar runt ögonen efter att ha fått sova ca 1timma på natten för att barnen har haft lågt eller högt blodsocker gör att jag gråter inombords. Jag vet att jag vid flera tillfällen, även mina kollegor, sa till föräldrarna att åka hem och sova och hämta barnet senare, allt för att underlätta liiiiiite granna.

  Hur är det med resurs för barnen i förskolan/skolan? Får man den hjälp man behöver?

  Ta hand om er ❤️

  Kram

 5. Michaela 20 augusti, 2017 on 09:14 Svara

  Lite av mitt meddelande försvann..

  *Så jag vill bara säga att ni är så oerhört starka, Eskil och Elian ska va lyckliga över att ha just er som föräldrar ❤️Tillsammans är ni starka och ni kommer klara detta tillsammans även fast det är tufft varje timme dygnet runt. Ni är så STARKA ❤️

  KRAM

 6. Josefin 20 augusti, 2017 on 09:20 Svara

  Vet också om ett syskonpar i min närhet som drabbats. Skickar en massa massa massa kärlek till er <3 så otroligt orättvist hur dessa barn måste vara starka & få så mycket ansvar, när de bara borde kunna vara friska barn. I Sverige håller tv3 en diabetesgala i höst, ett litet steg mot mer fokus på en sjukdom som får för lite uppmärksamhet idag <3

 7. Marie 20 augusti, 2017 on 09:22 Svara

  vidriga sjukdom :( Tårarna rinner när man tänker på att de sticker honom och han kryper närmare dig.. förstår att din smärta inombords är så stor.. styrkekramar till er<3 och Eskil och Elian självklart <3

 8. Linda Wiren 20 augusti, 2017 on 09:25 Svara

  Hej,
  Det gör så ont i mamma hjärtat att se vad du måste gå igenom. Sänder massa kärlek och styrka till dig och din familj.

 9. Turid 20 augusti, 2017 on 12:59 Svara

  Hei,

  vanskelig å melde noe som kan trøste i det dere står oppe i nå. Jeg fikk vondt da jeg leste at også lillebror er blitt syk. Brutalt det dere må gjennomgå. ❤️ At man ikke får mer støtte og hjelp fra velferdsstaten er en skam. Selvsagt trenger dere avlastning på natt, og det burde ha vært noe man har krav på når sykdommen rammer. Du skriver så bra og opplyser virkelig dine lesere om Diabetses type 1, veldig viktig å få mer fokus på en alvorlig sykdom som rammer flere og flere. Det eneste jeg kan si for å forsøke å ”trøste” er at med tiden får dere den styrke og ork dere trenger til å fortsette å kjempe videre. Vi er mange som tenker på dere, og ser den store innsatsen og all kjærlighet og omsorg dere legger i oppfostringen av deres barn.

 10. Johanna 20 augusti, 2017 on 20:14 Svara

  Tänker massvis på er! Och åh vad jag önskar att det hittas ett botemedel snart. Tack för att du delar med dig och hjälper till att upplysa och informera! Skickar all kärlek och styrka jag kan uppbåda till er familj <3

 11. Mari B 23 augusti, 2017 on 22:41 Svara

  Min son har oxå typ1 diabetes. Han hade höstblåsor innan det bröt ut. Det var det som var droppen för kroppen. Om vi inte hade gått på vårdcentralen den dagen och vidare in på barnakuten och avdelning så berättade läkaren att vi fått åka ambulans med blåljus in om vi väntat någon dag till hemma. Sonen var alldeles sur och hade massa ketoner, minns dock inte hur mycket men han stank aceton vilket han började göra dagen innan. Med vetskapen man har nu så vet man då att det kan gå fort åt fel håll.
  Min fasa är att lillasyster ska få denna skit sjukdom hoppas hon klarar sig och att kunskapen om sjukdomen ökar. Nästan så jag överväger att börja blogga om det för att kanske möjligt öka kunskapen hos någon.
  jag önskar er lycka till vad mer kan man säga om en livssjukdom man inte önskar sin värsta fiende. Krya på, känns fel då man inte blir frisk. Kämpa föräldrar vill jag säga i alla fall. Det behövs när man inte kan sova och man drar sitt hår.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna